Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009

Καφέ της Επιστήμης

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» που, όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.

Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε τη χρήση του DNA στην ιατροδικαστική ως διαγνωστικό εργαλείο. Στ’ αλήθεια όμως, πόσοι έχουμε ακούσει ό,τι τα έντομα μπορούν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση εγκληματικών υποθέσεων; Γνωρίζετε ότι πολλά στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδείξεις που βοηθούν την αστυνομία στη διαλεύκανση εγκλημάτων; Η ανάλυση από τα χώματα, τα φυτά, και τα έντομα στα πτώματα και στις σκηνές του εγκλήματος είναι ουσιαστική για την πορεία των ερευνών για τα διαπραχθέντα εγκλήματα. Τέτοια στοιχεία μπορούν να παρέχουν πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο του θανάτου, καθώς και τη θέση του πτώματος και τις μεταθανάτιες μετακινήσεις του. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από την συγκεκριμένη έρευνα μπορούν να αποκλείσουν ή να συνδέσουν τους υπόπτους με τον τόπο του εγκλήματος.

Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη χρήση της οικολογίας στην ιατροδικαστική, καθώς και τη σπουδαιότητα των εφαρμογών της στους διάφορους τομείς της κοινωνίας μας, θα συζητήσει μαζί μας η Δρ. Σμαράγδα Σωτηράκη, Κτηνίατρος Παρασιτολόγος, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ), τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009, στις 19.00, στις εγκαταστάσεις του British Council (Τσιμισκή 43, Εμπορικό Κέντρο Πλατεία, 4ος όροφος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: